Main page content begins here

West Rossdale Urban Design artist depiction

Unimplemented Urban Design Plans-Award of Excellence
 
Prime Consultant and Landscape Architect: Carlyle and Associates
Planners: Armin A. Preksaitis and Associates Ltd.
Architects: Sturgess Architecture
Transportation: Bunt and Associates
Engineers: Associated Engineering
Historian: Catherine C. Cole and Associates
Project Owner: City of Edmonton

Project Description

The West Rossdale area is currently mostly vacant or recreational land with its main feature being Telus Field. Immediately east of this plan area is the residential component of the Rossdale neighbourhood, made up of a mix of older homes (60-85 years old) and newer or rebuilt homes.

The West Rossdale area boundaries are 97 Avenue to the north, Rossdale Road to the south (excluding the EPCOR lands south of Telus Field), 106 Street to the west and 101 Street to the east.

The plan calls for the transformation of this historic area into a diverse, sustainable neighbourhood with a broad range of residential, commercial retail, public parks and other amenities. It will have an enriched pedestrian-friendly grid of streets, lanes, and multi-modal promenades to connect to the river, the legislature and the downtown.

The streetscape will reflect the area’s history, complemented by the placement of public art and interpretive displays, tree-lined streets, public gardens and mews. Transit into the area will be improved and the major roadways will be transformed into signature gateways and grand avenues, in order to better welcome visitors and residents.

The West Rossdale Urban Design Plan is being developed in coordination with the joint City of Edmonton – Alberta Government agreement: "Edmonton –  Alberta's Capital City Integrated Planning and Design Initiative" (April 2009).

Jury comments

  • The project demonstrates a higher quality of urban design thought process compared to the other projects. 
  • The superior graphics of the submission boards gave the feeling of a real, living place. 
  • The project does not try to entertain the viewer with extraordinary forms, rather it connects streets and sightlines in a logical and effective manner.
  • The plan integrates the urban pattern of the public streets into private courtyards and emphasizes ceremonial boulevards through double rows of trees. 
  • The scale of intervention in this project is excellent, with a focus on the area from one to fifteen feet from the ground.  This human connection is reinforced by proposed retail at grade, as well as architectural and landscape detail at the pedestrian level.
  • Overall, this plan is logical, legible and represents a place where the jury would be happy to live and work.

 

 

 

End of page content. Please choose between the following five options:

Back to main menu Back to current page menu and content View current page breadcrumb Back to site search Continue to page footer content