Main page content begins here

Award of Merit – Urban Architecture

Architect: HIP Architects and David Murray Architect
Project owner: Ukrainian Canadian Archives and Museum of Alberta

Location: 9660-9664 Jasper Avenue

Project Description:

This project involves the transformation of a historic hotel, the former Pendennis (later renamed the Lodge) Hotel, into a multi-faceted contemporary museum and archives.
The Pendennis/Lodge Hotel has been an Edmonton landmark for a century and is designated as a historical municipal resource. The building has undergone a number of alterations and renovations during its lifetime, all of which have contributed to the character and quality of the existing structure.

However, the existing building is not suited for its intended revitalization into the UCAMA facility and major renovations are required to transform the building and create a facility that will last UCAMA another 100 years.

The design centres on integrating three component parts (exhibition, library and archive) within the remnants of the retained structure. The design process differed from creating an entirely new museum as the physical constraints of the existing building and approach to revitalization have driven the design.

The facility design is organized around these spaces in an open plan arrangement where possible. The main floor design contains a temporary gallery, book/coffee shop and an area for deliveries and cleaning and cataloguing of acquisitions. The second floor contains the main exhibition spaces, the third floor the library and archive and the fourth floor offices, boardroom and activity room.

The open atrium design, which will include a two-storey foyer, will help visitors move through the Ukrainian Canadian Archives & Museum of Alberta with access to the various exhibit and display areas.
A roof garden, planned to overlook Jasper Avenue, the river valley, the Muttart Conservatory and Gallagher Park, will offer visitors a unique panoramic view.

Jury’s Comments

  • The design is a modern and unique redevelopment of a historic property.
  • The project maintains the fine grain and consistent rhythm of the existing street front, by creating a series of interconnected spaces behind an urban façade.
  • The project is respectful of other adjacent spaces even though space is not at a premium in that area (yet).
  • This project would have been awarded an Award of Excellence if it were finished.

End of page content. Please choose between the following five options:

Back to main menu Back to current page menu and content View current page breadcrumb Back to site search Continue to page footer content